fredag den 9. maj 2008

Teknologi i ældreplejen


Teknologirådet udgav sidste år en rapport 'Ny Teknologi i Ældreplejen' der fokuserede på hvordan det kan være muligt at kombinere ønsket om at beholde flere ældre i eget hjem så længe som muligt med den stigende mangel på arbejdskraft, som specielt i plejesektoren snart vil være mærkbart. (Se http://www.tekno.dk/subpage.php3?article=1339&toppic=kategori7&language=dk )

Fra IBM's side har vi i de sidste år gennemført en række pilotprojekter for at afprøve teknologi og ikke mindst finde ud af, hvilke løsninger, som borgerne/patienterne kan bruge og forstå.
I lyset af de kommende års ressourcemangel på området, er det på øge tid også i større skala at se på problemstillingen. Mere end 50% af alle ældre over 65 lider af een eller flere kroniske sygdomme, og en af hovedopgaverne er at finde teknologier, der kan hjælpe folk til selv at mestre disse kroniske sygdomme. Nogle metoder er relativt billige: COLD-patienter kan f.eks, for en begrænset udgift lave videokonferencer med lægen, når lungekapaciteten skal måles, og så samtidigt benytte udstyret (kamera på en alm. PC) til at kommunikere med venner og familie. I Odense arbejder man intenst med Region Syd på at støtte en gruppe diaketes II patienter med on line diabtes dagbøger for vægt, blodsukker, motion og kost, og i Århus gennemførte vi sidste år sammen med Alexandra instituttet en projekt for at måle vægt og blodtryk som et pilotprojekt for en gruppe ældre (adskillige af dem over 80 år). Det var vældigt positivt og kanfindes på TV2's hjemmeside.

I Næstved gennemførte vi for 2 år siden 2 pilotprojekter sammen med Næstved Kommune, ITU og Falck, som gik på indsamling og analyse af data for 2 grupper patienter: En gruppe med forhøjet blodtryk og en gruppe med tilbøjelighed til at falde. Kan man ved en løbvende overvågning forhindre blodpropper og dermed lammelser, opnår man naturligvis store forbedringer i livskvalitet med også oplagt mange besparelser for kommunen, der ellers skal tilsætte intensiv pleje. Tilbøjelighed til at falde er ikke en diagnose som sådan, men et resultat af mange ting: fejlmedicinering, væskemangel etc. Brækkede hofter er en af de 6 store 'dræbere'. Forsøget gik ud på at gruppen med hypertension fik løbende resultater i form af 'godt, uforandret, lidt værre' - mens plejepersonalet kunne se detaljerne og træffe de rigtige valg. Gruppen med faldtilbøjelighed blev udstyret med en kasse med 3 gyroskoper, udviklet af ITU, som kan analysere legements bevægelse gennem rummet og især om man begynder at slingre. Det sidste kan man sp forebygge med et interaktivt video balanceprogram i form af et berøringsfølsomt 'tæppe' foran fjernsynet, hvor man så skal stå, flytte benene, holde balancen. Det genopbygger tilliden til egen balance.
Så løsningerne virker - nu skal man så igennem det rigtigt svære for kommunerne: Prioritere indsatsen, finde ud af hvordan man vil organisere sig for at hjælpe folk, prioritere de særlige risikogrupper, man først vil gå efter.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Søren,

Så du denher artikel:
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2008/05/10/091400.htm

Michael
www.hvass.nu/blog